Overzicht

Waarom trekken expats naar Nederland?

ScanMovers Index | 11-08-2017 | 4 minuten leestijd

Waarom trekken expats naar Nederland?

Op tijd komen, altijd regen en elke dag in de file. Dat klinkt niet als het ideale land om naartoe te verhuizen. En toch groeide de Nederlandse bevolking in de eerst helft van 2017 met ruim 19 duizend inwoners. In de eerste maanden van 2017 vestigden zich meer mensen in Nederland (54 duizend) dan er vertrokken (33 duizend). Opvallend is wel dat er maar 40 duizend baby’s werden geboren terwijl er ruim 42 duizend mensen overleden.
 

Expats verhuizen massaal naar Nederland


Een deel van de immigranten zijn expats. Nederland staat immers nog altijd in de top 15 van populairste landen voor expats mondiaal gezien, zo bleek uit een onderzoek van de toonaangevende expat- en bank organisatie HSBC. Wat zijn hun beweegredenen en hoe bevalt het deze groep mensen in ons land?

Wat is een Expat?

De exacte definitie van een expat is voor veel mensen onduidelijk. Het is een moeilijke groep om te meten en daardoor zijn alle cijfers in dit artikel schattingen. Officieel komt de term ‘expat’ uit het Engels en is het een afkorting van expatriate, iemand die voor een internationale organisatie langere tijd in het buitenland woont en werkt. Het aantal expats blijft steeds groeien. Daarnaast is het profiel van expats aan het veranderen. Tegenwoordig is ruim een kwart van de expats vrouw. Terwijl dat 20 jaar geleden nog maar 10% was. Exacte cijfers over het aantal expats ontbreken, maar volgens verschillende schattingen werken er tot 57.000 expats in Nederland. Expats zijn meestal hoogopgeleid en hebben een hoog inkomen. Ruim de helft blijft maximaal vijf jaar in Nederland wonen, de rest langer.


Waarom naar Nederland?

Belastingklimaat

Eén van de redenen dat Nederland een aantrekkelijk vestigingsland is zijn de gunstige financiële regelingen die zijn getroffen voor expats. Zo kunnen ze rekenen op een directe belastingvrijstelling van 30% van hun salaris. Daarnaast betalen expats geen belasting over hun netto vermogen en komen ze in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Naast de verschillende fiscale voordelen staat Nederland er wereldwijd erg goed als het gaat om buitenlandse werkervaring door ons grote kenniscultuur.

Cultuur

Nederland wordt ook geroemd vanwege haar multiculturele samenleving en haar hoge mate van tolerantie in de maatschappij. Bovendien spreken de meeste Nederlanders hun talen erg goed. En hoewel we in Nederland nergens kunnen spreken van een metropool, een miljoenenstad, bevinden zich in Nederland wel alle voorzieningen en functies die zo’n metropool met zich mee brengt. Mede door de uitstekende infrastructuur en relatief korte afstanden van A naar B is Nederland dus perfect voor expats. Amsterdam is bijvoorbeeld een relatief rustige stad wanneer je dit vergelijkt met wereldsteden als Londen, Parijs en Milaan, terwijl er wel vergelijkbare voorzieningen zijn.

 

"Sommige expats geven aan dat ze het vervelend vinden altijd aangesproken te worden in het engels."

 

Taal

Het feit dat de meeste Nederlanders verschillende talen erg goed spreken heeft eveneens een zeer positieve uitwerking op de vestiging van Expats. Uit een uitgebreid onderzoek van taalbureau Education First (EF) blijkt zelfs dat Nederlanders de Engelse taal het best beheersen in vergelijking met andere landen waar het niet de moedertaal is. Daarentegen geven sommige expats juist aan dat ze het vervelend vinden altijd aangesproken te worden in het engels, bijvoorbeeld bij de bakker. Zo leren ze de Nederlandse taal immers nooit.

Het grote aantal internationale onderwijsinstellingen in Nederland is tevens van groot belang in het aantrekken van expats. Veel van hen verhuizen namelijk met het hele gezin naar een nieuw land. Vaak zijn jonge kinderen onderdeel van het gezin en willen de ouders dat de kinderen kwalitatief en internationaal onderwijs volgen.

 

 

Waar in Nederland?

Uit een onderzoek van het NRC uit 2015 - gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek - kwamen nieuwe cijfers naar voren over expats in Nederland. Het CBS houdt pas sinds 2015 de afkomst van expats apart bij. Zo blijkt dat de meeste expats in Nederland uit Duitsland (7.350) en het Verenigd Koninkrijk (6.860) komen. Opvallend is dat niet China, maar India de meeste Aziatische expats levert (2.640).

 

"Opvallend is dat niet China, maar India de meeste Aziatische expats levert."


In totaal wonen er in Nederland 57.000 expats. Duidelijk is dat in de randstad de meeste expats zich vestigen. Dat is logisch aangezien de meeste multinationals in Amsterdam gevestigd zijn. Den Haag is ook populair onder expats wat valt te verklaren doordat het rijk is aan internationale organisaties zoals het Internationale Gerechtshof, Europol, de VN en het Joegoslavië Tribunaal. Ook multinationals als Shell, Aegon en Siemens halen veel expats naar Den Haag. Daarnaast blijkt Amstelveen één van de expat-hotspots van Nederland te zijn.

In de gemeente Amstelveen wonen relatief gezien de meeste buitenlandse werknemers, zo’n 10 procent van de totale Amstelveense bevolking is expat. Andere steden trekken ook steeds meer expats aan. Een regio met opvallend veel expats, buiten de randstad, is Eindhoven. Met grote bedrijven als ASML, NXP Semiconductors en Philips die er gevestigd zijn is het een toevluchtsoord voor expats.
 

"Op een aantal plekken is het percentage expats bijna 10 procent van de totale bevolking."


Voordelen en nadelen

Nederland is dus nog altijd een gewild land om te wonen en werken voor expats. Ondanks het niet-perfecte klimaat biedt Nederland wel veel voorzieningen op het gebied van educatie, cultuur en vrijetijdsbesteding. Bovendien genieten expats van aanzienlijke financiële voordelen in Nederland en spreken veel Nederlanders hun talen uitstekend. Dat laatste heeft volgens behoorlijk wat expats wel als gevolg dat zij op die manier de taal moeilijk onder de knie krijgen en dat heeft weer als gevolg dat de integratie nog wat te wensen over laat. Dit zie je onder andere terug wanneer je kijkt naar de gebieden waar expats vooral naar toe verhuizen. Op een aantal plekken is het percentage expats bijna 10 procent van de totale bevolking.

 

Bespaar hier tijd en geld op je verhuizing

Aanbevolen blog berichten

Wij raden jouw onderstaande blogs aan

ScanMovers Index
01-02-2019

Big Data & Verhuizen. Wat Gaat Er Veranderen?

Het gebruik van Big Data door Verhuisbedrijven

ScanMovers Index
27-12-2018

Blockchain: handige datastructuur voor de verhuiswereld?

Blockchain nader bekeken 

ScanMovers Index
14-11-2018

De gevolgen van brexit voor verhuisland

Brexit: interessante tijd voor de verhuiswereld? 

ScanMovers Index
01-01-2014

Verhuizen naar het buitenland: verschillende soorten internationaal transport

Verhuizen naar het Buitenland: Verschillende Soorten Internationaal...

Scanmovers local nl en de fr da