Overzicht

De verhuizers markt in kaart

ScanMovers Index | 25-08-2017 | 4 minuten leestijd

ScanMovers brengt de Verhuizers Markt in Kaart

De verhuismarkt zit nog altijd in de lift, en zoals dat gaat met sectoren die in de lift zitten betekent dit ook voor de verhuissector dat er steeds meer verhuisbedrijven bijkomen. De concurrentie is moordend, want niet alleen de bestaande verhuizers groeiden in omvang, ook het aantal individuele aanbieders in de markt, budget verhuizers, erkende verhuizers en studentverhuizers, neemt flink toe.

Het aanbod in verhuizers groeit, ze zijn er immers in alle soorten en maten. Maar hoe weet je nou welke verhuizer bij jou past? En hoe kom je erachter welke verhuizers er bij jou in de buurt zitten? Om deze laatste vraag te beantwoorden hebben we alle geregistreerde verhuizers in Nederland voor je in kaart gebracht.

Aantal verhuizers per provincie

De kosten van een verhuizing hangt sterk samen met de vraag en het aanbod. In bepaalde regio’s zijn er simpelweg meer verhuizers en dus zijn de verhuizingen daar goedkoper. Dit heeft ermee te maken dat in deze regio’s ook meer budget verhuizers zijn gevestigd. Het feit dat er steeds meer verhuisbedrijven bij komen is goed nieuws voor de consument. Er is meer aanbod en dus wordt het uitbesteden van een verhuizing goedkoper. Zo zijn veruit de meeste mensen in 2014 en 2015  verhuisd richting- en binnen Amsterdam. In totaal waren dat er 67.057. Deze stad heeft tevens de hoogste dichtheid in verhuisbedrijven. Ter vergelijking, in- en naar de stad Rozendaal verhuisden maar 92 mensen.

Absoluut gezien groeien de 4 grote steden het hardst qua inwonersaantallen, maar relatief gezien zijn Wageningen (12,4 per 100 inwoners), Diemen (12 per 100 inwoners), Amstelveen(12,1 per 100 inwoners) en Groningen (10,7 per 100 inwoners) de populairste gemeenten om naartoe te verhuizen. Per honderd inwoners verhuisden hier de meeste mensen naartoe. Het gaat hierbij zowel om mensen die vanuit een andere Nederlandse gemeente verhuizen als mensen vanuit het buitenland.

Aantal verhuizers op basis van locatie

Je zou wellicht verwachten dat Groningen geen populaire bestemming is om naartoe te verhuizen door de recente aardbeving als gevolg van de gaswinning. Het is daardoor echter wel goedkoper geworden. Bovendien is de huizenmarkt in Groningen niet zo oververhit als in de Randstad. Dit maakt het vooral voor grote multinationals aantrekkelijk. Zij hebben behoorlijk wat personeel en willen hen waarschijnlijk niet op kosten jagen door zich te vestigen in dure steden zoals Amsterdam. Bovendien krijg je in Groningen aanzienlijk meer waar voor je geld in vergelijking met de Randstad.  Dit zou de groei van de gemeenten rondom Groningen dan ook kunnen verklaren. Het grootste en bekendste voorbeeld van een multinational die zich in Groningen gevestigd heeft is Google.

Wist je dat er op- en naar de gemeente Schiermonnikoog de minste mensen verhuisden? In 1 jaar waren dat er maar 62.

Naar de Waddeneilanden, Texel (675 mensen in een jaar), Vlieland (161 mensen in een jaar), Terschelling (415 mensen in een jaar), Ameland (204 mensen in een jaar), Schiermonnikoog (62 mensen in een jaar), verhuizen maar weinig mensen. Dit wil niet zeggen dat de eilanden niet populair zijn, integendeel. Het probleem is alleen dat er maar weinig plek is en dat er maar een gering aantal huizen vrijkomt per jaar.

De huizen die vrij komen zijn vaak erg prijzig. Bovendien zijn de onderwijsvoorzieningen op de eilanden maar gering. Elk eiland heeft een basisschool, maar middelbare scholen zijn er nauwelijks. Alleen op Texel, in Den Burg, is een middelbare school gevestigd. Op de andere Waddeneilanden is dit niet het geval. Leerlingen verblijven dan vaak in gastgezinnen aan het vaste land. Dat heeft weer als gevolg dat er een flinke vergrijzing op gang is op de Waddeneilanden.

In een eerder artikel schreven we al over de groei van onder andere Amsterdam en Eindhoven als gevolg van de vele expats die ernaar toe trekken.

“Duidelijk is dat in de randstad de meeste expats zich vestigen. Dat is logisch aangezien de meeste multinationals in Amsterdam gevestigd zijn. Den Haag is ook populair onder expats wat valt te verklaren doordat het rijk is aan internationale organisaties zoals het Internationale Gerechtshof, Europol, de VN en het Joegoslavië Tribunaal. Ook multinationals als Shell, Aegon en Siemens halen veel expats naar Den Haag. Daarnaast blijkt Amstelveen één van de expat-hotspots van Nederland te zijn. In de gemeente Amstelveen wonen relatief gezien de meeste buitenlandse werknemers, zo’n 10 procent van de totale Amstelveense bevolking is expat. Andere steden trekken ook steeds meer expats aan. Een regio met opvallend veel expats, buiten de randstad, is Eindhoven. Met grote bedrijven als ASML, NXP Semiconductors en Philips die er gevestigd zijn is het een toevluchtsoord voor expats.”

In de steden waar veel expats naartoe trekken zijn ook opvallend veel verhuisbedrijven. Amsterdam gaat aan kop met de meeste verhuisbedrijven - 52 bedrijven - terwijl Den Haag ‘tweede staat’ met maar liefst 46 verhuisbedrijven. Eindhoven valt net buiten de top 3 meeste verhuisbedrijven, zij huisvesten namelijk 18 verhuisbedrijven.

 

Bespaar hier tijd en geld op je verhuizing

 

Aanbevolen blog berichten

Wij raden jouw onderstaande blogs aan

ScanMovers Index
01-02-2019

Big Data & Verhuizen. Wat Gaat Er Veranderen?

Het gebruik van Big Data door Verhuisbedrijven

ScanMovers Index
27-12-2018

Blockchain: handige datastructuur voor de verhuiswereld?

Blockchain nader bekeken 

ScanMovers Index
14-11-2018

De gevolgen van brexit voor verhuisland

Brexit: interessante tijd voor de verhuiswereld? 

ScanMovers Index
01-01-2014

Verhuizen naar het buitenland: verschillende soorten internationaal transport

Verhuizen naar het Buitenland: Verschillende Soorten Internationaal...

Scanmovers local nl en de fr da