Overzicht

Verhuizing doorgeven: instanties die op de hoogte moeten zijn

ScanMovers Index | 11-12-2017 | 4 minuten leestijd

VERHUIZING DOORGEVEN

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Jij verhuist binnenkort naar een nieuw huis, appartement of kamer en dat is altijd een memorabel moment. Maar voordat je gaat inpakken, zijn er altijd een aantal dingen die je moet regelen. Zo zijn er vrij veel instanties die op de hoogte moeten zijn van jouw verhuizing.

Deze ‘administratieve rompslomp’ is eventjes wat werk. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, heeft ScanMovers een overzicht gemaakt van alle instanties waar jij je verhuizing moet doorgeven. Zo kun jij gemakkelijk deze verhuischecklist afwerken, een verhuisbedrijf regelen en snel overgaan tot de leukere aspecten van verhuizen. Here we go!

1. Verhuizing doorgeven bij de gemeente

Allereerst natuurlijk de gemeente. Jouw verhuizing moet binnen vier weken voor, tot vijf dagen na de verhuizing bij de gemeente bekend zijn. Je kunt jouw verhuizing bij de gemeente op meerdere manieren doorgeven. Zo kun jij de verhuizing persoonlijk doorgeven op het gemeentehuis, maar je kunt de gemeente ook schriftelijk op de hoogte brengen. Vervolgens past de gemeente jouw adres aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarnaast kun je jouw verhuizing ook digitaal bekend maken. Dit doe je door in te loggen bij MijnOverheid met jouw DigiD.

Een fijne bijkomstigheid is dat de gemeente jouw gegevens tevens doorgeeft aan een aantal instanties. Dit zijn alle instanties die jouw gegevens nodig hebben voor de uitvoering van een wettelijke taak, waaronder de Belastingdienst. Check www.wiekrijgtmijngegevens.nl voor alle andere instanties die door de gemeente op de hoogte worden gebracht van jouw verhuizing.

2. Verhuizing doorgeven bij water- en energieleverancier

Ook is het van belang dat jouw water- en energieleverancier op de hoogte zijn van jouw verhuizing. Wat betreft water is het een gemakkelijke taak. In iedere gemeente/regio is namelijk maar een bepaald waterbedrijf actief. Indien jij binnen een regio verhuist hoef jij alleen maar jouw nieuwe adres door te geven bij de huidige waterleverancier. Verhuis jij naar een nieuwe regio, meld je dan af bij jouw oude waterleverancier en schrijf je in bij de nieuwe leverancier van jouw regio.

Qua energie is het wat lastiger, aangezien dit niet adresgebonden is. Daarnaast heb je tal van keus tussen verschillende energieleveranciers. Als jij bij dezelfde energieleverancier wil blijven, dan kun je vaak online jouw verhuizing doorgeven en is er niks aan de hand. Heb je aparte leveranciers voor elektriciteit en gas, dan moet je dit dus bij beide instanties doen. Let op, je moet jouw verhuizing minimaal twee weken voor de verhuisdatum melden!

Ben je echter niet zo tevreden over jouw huidige energieleverancier, dan heb je de mogelijkheid om over te stappen. In dit geval is het verstandig om energieleveranciers te vergelijken en uit te zoeken wat voor jou de beste optie is.

3. Verhuizing doorgeven bij internet, TV- en telefoonbedrijf

Ook wijzigingen doorgeven bij een internet- en telefoonprovider mag niet ontbreken op de verhuischecklist. Tegenwoordig geldt vaak voor zowel telefoon, televisie als internet dezelfde aansluiting. In de meeste gevallen kan jouw provider gewoon met je mee verhuizen. Check wel even met jouw desbetreffende provider of de aansluiting op jouw nieuwe adres net zo goed werkt als op je oude adres. Zij doen dit dan via een postcodecheck.

Werkte jouw oude aansluiting eigenlijk niet zo goed, dan heb je natuurlijk altijd de ruimte om over te stappen naar een nieuw internet- en telefoonbedrijf. De uiterlijke datum om wijzigingen aan te brengen verschilt per provider. Kortom, het is verstandig om zo vroeg mogelijk jouw provider op de hoogte te brengen van jouw adreswijziging of eventuele uitschrijving.

4. Verhuizing doorgeven bij de bank

Een verhuizing doorgeven bij de bank is tevens noodzakelijk. Zaken rondom financiën zijn vaak persoonlijk. Jouw persoonlijke bankgegevens zijn alleen voor jou bestemd en het is ten zeerste van belang dat deze niet in verkeerde handen terechtkomen. Je kan een bank online op de hoogte stellen van een verhuizing, maar je kunt ook gewoon even binnenlopen bij jouw bankkantoor. Kortom, een makkelijk maar essentieel punt op deze verhuischecklist.  

5. Verhuizing doorgeven bij de post

Waar het vroeger een crime was om post op je nieuwe adres aan te laten komen, is dat tegenwoordig een peulenschil. Het enige wat je hoeft te doen is online jouw verhuizing doorgeven bij PostNL en zij sturen automatisch alle voor jouw bestemde post richting het nieuwe adres. Het doorsturen van post moet wel meegerekend worden in de som van verhuiskosten, maar het is geen enorm bedrag.

Een verhuizing doorgeven bij de post is een cruciaal onderdeel op de verhuischecklist, mede door een erg fijn extraatje. PostNL informeert namelijk tevens allerlei andere instanties over jouw verhuizing, zoals bijvoorbeeld verzekeringen, dagbladen en loterijen, maar ook bepaalde banken of GWL-bedrijven. Geef jouw adreswijziging echter wel tijdig aan, aangezien sommige instanties soms wel een maand nodig hebben om jouw verhuisgegevens te verwerken.

6. Verhuizing doorgeven bij lidmaatschappen

Als allerlaatste op de verhuischecklist, maar niet onbelangrijk: alle overige abonnementen en lidmaatschappen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vereniging, een plaatselijke krant of een sportschool. Aangezien dit voor ieder persoon verschilt is het lastig om een opsomming te geven. Het is een goed idee om even jouw post van de afgelopen weken te checken, online en offline. Zo krijg je makkelijk een overzicht van alle instanties die je afzonderlijk in moet lichten.

 

Vergelijk verhuisoffertes bij ScanMovers 

Naast het afwerken van deze verhuischecklist moet je nog aan een aantal dingen denken voordat het tijd is voor de grote verhuisdag. Hoe kies jij bijvoorbeeld welk verhuisbedrijf het beste bij jou past? De keuze is enorm en het vergt erg veel tijd om bij ieder verhuisbedrijf losse verhuisoffertes aan te vragen.   

ScanMovers maakt het proces van verhuisoffertes aanvragen eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is online jouw gegevens invoeren. Vervolgens sturen wij je binnen twee uur verschillende verhuisoffertes. Jij kiest uit deze verhuisoffertes het verhuisbedrijf dat het beste bij jouw wensen aansluit en klaar is Kees! De rest wordt voor je geregeld. Meer weten over ScanMovers en het aanvragen van verhuisoffertes? Of wil je graag verhuisdozen kopen? Neem dan gauw een kijkje op onze site!
 

Vind hier jouw betaalbare verhuizer

Aanbevolen blog berichten

Wij raden jouw onderstaande blogs aan

ScanMovers Index
01-02-2019

Big Data & Verhuizen. Wat Gaat Er Veranderen?

Het gebruik van Big Data door Verhuisbedrijven

ScanMovers Index
27-12-2018

Blockchain: handige datastructuur voor de verhuiswereld?

Blockchain nader bekeken 

ScanMovers Index
14-11-2018

De gevolgen van brexit voor verhuisland

Brexit: interessante tijd voor de verhuiswereld? 

ScanMovers Index
01-01-2014

Verhuizen naar het buitenland: verschillende soorten internationaal transport

Verhuizen naar het Buitenland: Verschillende Soorten Internationaal...

Scanmovers local nl en de fr da