Overzicht

Waarom verhuizen we massaal naar Rotterdam?

ScanMovers Index | 24-07-2017 | 3 minuten leestijd

Waarom verhuizen Amsterdammers massaal naar Rotterdam?

Amsterdam en Rotterdam, de twee grootste steden van Nederland. Twee totaal verschillende steden met een eigen cultuur, mentaliteit en aanzicht. Lange tijd was het nagenoeg ondenkbaar; verhuizen van Amsterdam naar Rotterdam. Toch verhuizen er steeds meer Amsterdammers naar Rotterdam, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

 

“Amsterdam is met haar authentieke gebouwen- en sfeer een absolute toeristische trekpleister.”


Amsterdam is met haar authentieke gebouwen- en sfeer een absolute toeristische trekpleister. Rotterdam is de laatste jaren echter steeds meer in opkomst. In 2014 al, zette The New York Times Rotterdam op nummer 10 in de ‘places to go to’ top 52. Een jaar later kwam de toonaangevende reisgids, Lonely Planet, met steden die je gezien MOET hebben waarbij Rotterdam als nummer 5 genoteerd stond. Vanwege haar ruime opzet, moderne architectuur en onbegrensde mogelijkheden.

Maar niet alleen toeristen hebben de Maasstad ontdekt. Geloof het of niet, maar steeds meer rasechte Amsterdammers verhuizen naar Rotterdam. Alhoewel Amsterdam nog altijd de snelst groeiende stad van Nederland is - hoofdzakelijk door een hoog geboortecijfer en immigratie - is in Rotterdam het aantal binnenlandse verhuizingen het grootst. Rotterdam is daarmee de enige ‘grote’ stad dat een positief saldo binnenlandse verhuizingen kent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
 

“Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Rotterdam als enige grote stad een positief saldo binnenlandse verhuizingen kent.”


Hoe komt het dat het ooit zo immens populaire Amsterdam voor veel Nederlanders niet meer zo aantrekkelijk is als voorheen om te wonen? Een aantoonbare oorzaak hiervoor is het ‘droogkoken’ van de markt. Vorig jaar werden er nationaal gezien 214.793 huizen verkocht, een record sinds de crisis. In Amsterdam is het aantal huizenverkopen door de krapte echter licht gedaald. Er zijn dus simpelweg te weinig nieuwe, of vrije, woningen beschikbaar in de hoofdstad. Net als in Utrecht, hebben kopers slechts keuze uit zo’n drie woningen, terwijl dat er in Drenthe en Zeeland gemiddeld tien zijn.

Een andere reden voor het steeds populairder worden van het verhuizen naar Rotterdam is het imago dat nog altijd in de lift zit. Sinds de renovatie van het Centraal Station, de projectontwikkeling van onder andere de Markthal en het Timmerhuis en de talloze nieuwbouwprojecten in- en rondom het centrum, is Rotterdam niet langer die vieze Havenstad. Rotterdam wordt nu eerder gezien als een hip, jong en vrijdenkend alternatief op Amsterdam. Een lijst met dé hotspots van Rotterdam vind je hier.
 

“Rotterdam niet langer die vieze Havenstad.”


Amsterdammers hebben gemiddeld een hoger inkomen dan Rotterdammers, maar hebben dat ook hard nodig als ze een woning willen kopen. In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Amsterdam bijna 395 duizend euro, tegen 221 duizend euro in Rotterdam. Na het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen in Amsterdam ook duidelijk sneller gestegen dan in Rotterdam. Rotterdam is dus relatief gezien een stuk goedkoper om te wonen wanneer je dit vergelijkt met Amsterdam. Het prijsverschil tussen Rotterdam en Amsterdam is alleen maar groter aan het worden. Waar het in 2012 nog 42% verschil was is dat inmiddels opgelopen tot zo'n 65% voor een huis met exact hetzelfde oppervlakte en in een vergelijkbare staat.
 


“Rotterdam: Meer ruimte voor minder geld.”


Bovendien is Rotterdam een stuk minder dicht bevolkt in vergelijking met Amsterdam. Meer ruimte voor minder geld zou je dus kunnen stellen. In Amsterdam wonen 5028 mensen per vierkante kilometer, dat zijn er ruim 2000 meer wanneer je het vergelijkt met Rotterdam, dat 3012 inwoners per vierkante kilometer telt.

Een veel genoemde reden voor het verhuizen naar Rotterdam is die van het ‘toerisme overschot’ in Amsterdam. Zo kopte de NOS eind mei nog: ‘Kosten toerisme onderschat, Amsterdam wordt Salou van het noorden’. En ontstond een paar maanden daarvoor al veel ophef door de overlast die toeristen zouden veroorzaken tijdens hun verblijf in Airbnb’s door de hele stad.
Ondernemers komen in zwaar weer door de ‘kijken kijken niet kopen-mentaliteit’ van de meeste toeristen. Daarnaast zijn inwoners er ook klaar mee dat hun stad overspoeld wordt door de miljoenen onoplettende toeristen.

 

“Amsterdam wordt Salou van het noorden.”


Waarom verhuizen steeds meer Amsterdammers, en Nederlanders in het algemeen, naar Rotterdam? Er is niet één duidelijke reden te noemen, wel is er een duidelijke groei in Rotterdam te zien. Het lijkt erop dat het een combinatie van factoren is die Amsterdammers ertoe beweegt te verhuizen naar Rotterdam. De renovatie van het Rotterdamse stadscentrum in combinatie met die relatief lage huizenprijs en het ‘rustige’ leven, zonder al teveel toeristen lijken de voornaamste redenen. Daarnaast is Rotterdam goed te bereiken en ben je binnen 40 minuten met de trein in Amsterdam.

 

De statistieken van Amsterdam en Rotterdam op een rijtje.

 

 

  

Aanbevolen blog berichten

Wij raden jouw onderstaande blogs aan

ScanMovers Index
01-02-2019

Big Data & Verhuizen. Wat Gaat Er Veranderen?

Het gebruik van Big Data door Verhuisbedrijven

ScanMovers Index
27-12-2018

Blockchain: handige datastructuur voor de verhuiswereld?

Blockchain nader bekeken 

ScanMovers Index
14-11-2018

De gevolgen van brexit voor verhuisland

Brexit: interessante tijd voor de verhuiswereld? 

ScanMovers Index
01-01-2014

Verhuizen naar het buitenland: verschillende soorten internationaal transport

Verhuizen naar het Buitenland: Verschillende Soorten Internationaal...

Scanmovers local nl en de fr da