Overzicht

Gastblog: Verhuizen naar een Tiny House

Gastblog | 18-10-2017 | 5 minuten leestijd

Verhuizen naar een mini-huisje met weinig ruimte én weinig spullen. Wonen in een Tiny House is helemaal hip. Maar is het allemaal wel zo leuk en romantisch als het klinkt of levert het ook problemen op? Bas Hakker, blogger bij Makelaarsland en gastblogger voor ScanMovers, ging op onderzoek uit.

Wat is een Tiny House?
Tijdens de crisis in 2008 besloten een aantal mensen (met name in de Verenigde Staten) op een andere manier te gaan leven. Mensen verkochten hun grote huizen en gingen leven op super kleine oppervlaktes. Een van de bekendste voorbeelden is Dee Williams. Ze deed vrijwel al haar spullen weg en verkocht haar grote bungalow. Ze ging in een huisje van 8 vierkante meter wonen. Dee filmde haar huis en zetten dit op youtube. Miljoenen mensen bekeken haar virtuele tour. Mensen vonden het blijkbaar fascinerend en daardoor besloot ze een boek te schrijven over het fenomeen ‘Tiny Houses’ dat tegelijkertijd een lifestyle werd.
 

"Ze ging in een huisje van 8 vierkante meter wonen."


Maar wat houdt deze lifestyle nou precies in? Je hebt in ieder geval geen gedoe met enorm hoge en ingewikkelde hypotheken. Daarnaast word je de eigenaar van een klein functioneel huisje met weinig ruimte voor spullen die overbodig zijn. Je moet dus een duidelijke keus maken in wat belangrijk voor jou is en waar je plek voor wil maken. Het is een duurzame en idealistische manier van leven die in Nederland nog vooral wordt omarmd door de early adopters.

Tiny Houses in Nederland


Marjolein Jonker is een van die early adopters in Nederland die inmiddels haar eigen Tiny House gerealiseerd heeft in Alkmaar. Ze is projectleider van Tiny House Nederland en een van de boegbeelden van de lifestyle en de beweging in Nederland. Daarnaast geeft ze lezingen bij bedrijven of particulieren over het realisatietraject van een Tiny House en spreekt ze vaak over haar visie.

Als boegbeeld van de Tiny House movement is ze flink op dreef. In vrijwel elke mogelijke krant hebben ze over haar en haar missie geschreven en ze is op nagenoeg elke tv-zender te gast geweest. Iedereen vindt het een goed verhaal: breken met het bestaande vaste patroon, duurzaam leven en bovendien zijn het ook nog eens mooie huisjes die de Tiny Houses beweging voort brengt.

 

"In de meeste gevallen zijn Tiny Houses zelfvoorzienend en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen."


Kenmerken
Een Tiny House moet aan een aantal eisen voldoen. Het moet een primaire woning zijn, met maximaal 50 vierkante meter woonoppervlakte, het moet op de grond staan en kan dus geen woonboot zijn. In de meeste gevallen zijn Tiny Houses zelfvoorzienend en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen, dit is echter geen must. Leuk aan de beweging is dat veel van de bewoners online actief zijn. Ze vloggen en bloggen over hoe zij leven, over de problemen die ze tegenkomen en over de voordelen die ze ervaren.

 

"Wat heb ik eigenlijk écht nodig en zou ik ook op een andere manier gelukkig kunnen worden?"


Visie
Koen Derksen, een jonge documentairemaker was eveneens geïntrigeerd door het verhaal van Jonker en de visie die er schuil achter gaat. Hij besloot er in 2015 zijn afstuderen aan te wijden. Hij zegt hierover: ‘Ik werd inderdaad vooral gegrepen doordat zij allemaal het bestaande patroon willen doorbreken van studentenhuis naar klein appartement tot villa. Je kan daar natuurlijk helemaal in meegaan, maar je kan ook een stapje terug doen en zeggen: wat heb ik eigenlijk écht nodig en zou ik ook op een andere manier gelukkig kunnen worden? Die gedachte vond ik wel aantrekkelijk.’’

In zijn film ‘Een kleine verandering’ portretteert hij niet alleen Jonker als boegbeeld van de Tiny houses movement, maar hij laat verschillende mensen hun verhaal doen die bevestigen dat zij een ander levenspatroon willen volgen die minder aandacht schenkt aan materie en meer aan levensgeluk. ,,Dat kleine huis maakt daar onderdeel van uit en het was mijn ambitie om te schetsen welke mensen daar allemaal in geloven. Je ziet immers dat er hele verschillende mensen met dat concept bezig zijn. Van een vrouw die misschien wat drastisch is in haar duurzame denkbeelden tot de jongen die een Tiny House aanprijst voor het commerciële Heijmans One.’’

 

"In Nederland zit je als bouwer van een huis aan veel procedures en regels vast."


Restricties voor het bouwen van een Tiny House

Je zou denken dat je zo naar een Tiny House verhuisd. Het is echter wat lastiger om dit te realiseren. Zo’n klein huisje past op veel plekken maar doordat deze huizen niet voldoen aan de reguliere bouwbesluiten is het toch moeilijk om het daadwerkelijk te gaan bouwen of bewonen. In Nederland zit je als bouwer van een huis aan veel procedures en regels vast, zo moeten deuren en ramen een bepaalde minimale afmeting hebben en moeten kamers een bepaalde verhouding tot elkaar hebben. Om een Tiny House te bouwen moet je dus hoe dan ook ontheffing aanvragen bij de gemeente en dat kost veel tijd, moeite en geld. Om die reden besloten Jonker, Derksen en een aantal andere pioniers op dit gebied samen te gaan werken

Het is wel degelijk mogelijk om een Tiny House te bewonen. Sommige gemeenten zijn coulant en verlenen tijdelijke ontheffingen om deze beweging een kans te geven om te starten. Het lijkt er ook op dat gemeenten kansen zien. Alle positieve media aandacht die een dergelijk project met zich meebrengt is in de meeste gevallen een welkome meevaller. Toch blijft het in de meeste gevallen nog een hele kluif om een project te starten. Zonde want er zijn genoeg voorbeelden, in binnen en buitenland, van gemeenschappen die de omgeving waarin zij zich vestigen vooruithelpen. Zoals dat in Amsterdam gebeurden op het NDSM-eiland.
 

"Een hypotheek regelen voor een Tiny House is vrijwel onmogelijk."


Zelf verhuizen naar een Tiny House?

Voor je gaat verhuizen naar een Tiny House is het belangrijk dat je jezelf goed inleest. Dit artikel laat al zien dat het een stuk complexer is dan het lijkt om bijvoorbeeld toestemming te krijgen van een gemeente. Er zijn talloze boeken geschreven, documentaires gemaakt en blogs geschreven, deze zijn stuk voor stuk de moeite waard om aandacht aan te besteden.
Zie het vooral niet als een goedkope woning, zelf een huis bouwens kost namelijk zo rond de 25.000 euro en wanneer je het laat bouwen moet je denken aan zo’n 35 tot 50.000 euro. Dat is niet extreem veel geld maar een hypotheek regelen voor een Tiny House is vrijwel onmogelijk.
Het belangrijkste is dat je de levensstijl over wilt nemen en dat je achter de missie staat waarin je een groot deel van je spullen weg zal moeten gooien (‘ontspullen’).
Ben jij er zeker van dat je in een Tiny House wilt wonen? Bezoek dan de website van Tiny House Nederland voor meer informatie en een kaart met gemeenschappen waar al Tiny Houses gevestigd zijn.

Vind hier jouw betaalbare verhuizer

Aanbevolen blog berichten

Wij raden jouw onderstaande blogs aan

Gastblog
01-01-2014

Gastblog: Leer snel je nieuwe buurt kennen met de Smart Map!

Verhuizen? Zo leer je meteen je nieuwe...

Gastblog
15-01-2018

Gastblog: De woningmarkt van 2017 in vogelvlucht...

De Woningmarkt van 2017

Gastblog
12-12-2017

Gastblog: Een huis kopen op inschrijving

Als je van plan bent naar de Randstad te verhuizen en je droomhuis staat...

Gastblog
18-10-2017

Gastblog: Verhuizen naar een Tiny House

Verhuizen naar een mini-huisje met weinig ruimte én...

Scanmovers local nl en de fr da