Overzicht

Vergelijken loont!

ScanMovers Index | 04-09-2017 | 7 minuten leestijd

Het Vergelijken Van Verhuizers Loont!

Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Wanneer je gaat verhuizen kun je een hoop geld besparen door gebruik te maken van vergelijkingssites. Je kunt overigens niet alleen op je daadwerkelijke verhuizing flink wat geld besparen. Ook energiecontracten en internet abonnementen kun je super eenvoudig en via talloze sites vergelijken. Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Waarom vergelijken we?

Tegenwoordig bestaat er voor nagenoeg elke dienst of product een vergelijkingssite. Kieskeurig.nl en beslist.nl zijn 2 van de grootste websites voor het vergelijken van zo’n beetje elk product. Maar waarom heeft de consument zo’n behoefte aan het vergelijken van producten en diensten?

Bij producten en diensten gaat het vaak om prijs/kwaliteitsverhouding. Consumenten hechten veel waarde aan de ervaringen en meningen van anderen bij het maken van een keuze voor een product of dienst. Onderzoek heeft aangetoond dat ervaringsverhalen voor 66% de keuze van een consument bepalen.

Het is bovendien een stuk gemakkelijker geworden om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Waar je vroeger stad en land af moest struinen om erachter te komen bij welke winkel je het goedkoopst uit was kun je nu in een paar tellen verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Uit een onderzoek van De Autoriteit Financiële Markten blijkt dat 64% van de consumenten wel eens gebruik maakt van vergelijkingssites. Vergelijkingssites hebben toegevoegde waarde voor een consument. Zo geeft driekwart van de consumenten in het eerder genoemde onderzoek aan dat zij door het gebruik van een vergelijkingssite beter inzicht krijgen in het aanbod van producten in de markt. Daarnaast geeft een even groot deel van de consumenten aan dat zij door vergelijkingssites beter kunnen beoordelen welk product het beste bij hen past.

Verhuisoffertes vergelijken

Om vergelijkingssites verder te ontleden nemen wij de verhuizersmarkt als voorbeeld. Door de vele zzp’ers en bedrijven die actief zijn tijdens en rondom het verhuismoment (verbouwen, klussen, verhuizen etc) is deze markt representatief op het gebied van vergelijkingssites.

Vergelijk verschillende verhuizers

Doordat de vraag naar verhuisbedrijven groeit komen er rap meer verhuizers bij waardoor de behoefte om te vergelijken toeneemt. Het aantal budgetverhuizers, goedkope verhuizers en erkende verhuizers neemt toe maar ook de verhuizers die hier tussenin zitten. En laat nou juist deze groep een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding bieden, wellicht de beste in de markt.

 

"Erkende verhuizers zijn vaak eenvoudig te vinden op het internet maar voor kleinere, goedkope verhuizers en budgetverhuizers is dit lang niet altijd het geval."


Erkende verhuizers zijn vaak eenvoudig te vinden op het internet maar voor kleinere, goedkope verhuizers en budgetverhuizers is dit lang niet altijd het geval. Veel van deze bedrijven bestaan al decennia lang en hebben nooit hun tijd gestoken in de digitale vindbaarheid van hun bedrijf. Dat wil echter niet zeggen dat zij daardoor kwalitatief minder zijn. Kortom, genoeg redenen om te vergelijken.
 

Bespaar hier tijd en geld op je verhuizing


Door de diversiteit aan verhuizers is het belangrijk dat de consument een goed en overzichtelijk beeld krijgt van de verschillende opties. Onlangs onderstreepte ook de Consumentenbond het belang van vergelijken van verhuisbedrijven en -offertes. En in het specifiek raadde zij onder andere ScanMovers aan.

Onafhankelijke vergelijkingssites

Bij het vergelijken van diensten of producten is het echter wel belangrijk dat je dit op een onafhankelijke website doet. Daarnaast zijn er veel leadpartijen actief. Zij verkopen slechts je contactgegevens door waarna je zowel via de telefoon als per mail wordt benaderd (soms tot in den treuren). De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor wordt vergelijken heel lastig en onoverzichtelijk.

 

"Onafhankelijkheid is niet alleen belangrijk wanneer je verhuisoffertes aanvraagt, het is een must voor elke eerlijke vergelijkingssite."


Onderdeel van deze onafhankelijkheid is een gesloten reviewsysteem. Dit wil zeggen dat je alleen een review kan achterlaten als je klant bent en dus het product gekocht of de service gebruikt hebt. Het succes van bedrijven zoals Airbnb en Uber is grotendeels aan deze gesloten reviewsystemen te danken.

Internet vergelijken

Wanneer je verhuist wil je meteen gebruik maken van het internet, we kunnen inmiddels niet meer zonder. Veel mensen nemen dan ook niet de moeite om te kijken naar nieuwe internetaanbieders wanneer ze gaan verhuizen. We willen zo snel mogelijk weer online zijn zonder te denken aan de kosten die we wellicht kunnen besparen. Dit is echter een gemiste kans want er zijn behoorlijk wat platformen waar je terecht kunt in de zoektocht naar een nieuwe (goedkopere) internetaanbieder.

Vergelijk wifi en internetaanbieders

Je kunt onder andere vergelijken op basis van prijs maar ook het soort internet abonnement; zo kun je kiezen voor glasvezel of kabel internet. Daarnaast kun je uiteraard filteren op snelheid van het internet, zo zijn er internetproviders die 500mb leveren maar ook providers die slechts 20 mb leveren. En als je echt niet kan wachten op je internet, kun je zelfs vergelijken op basis van snelste leverings- en aansluitings tijd. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle internetaanbieders door het hele land (kunnen) leveren.

Waar moet je naar kijken bij het vergelijken van internet abonnementen?

Het aanbod van internet aanbieders ontwikkelt zich nog altijd stormachtig. Er is veel onderlinge concurrentie en daardoor valt er ook veel te besparen. Vergelijken van internet is dan ook een verstandige keuze.

Doordat er zoveel concurrentie is zakken de prijzen nog steeds aanzienlijk. Let daarom op met het afsluiten van een langdurig abonnement. Lees contracten goed door met name als er een tijdelijke korting aangegeven staat. Wees bovendien ruim op tijd met het aanvragen van je nieuwe abonnement.

Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 90% van de mensen die een nieuw internet abonnement afsluiten bij hun verhuizing, dit te laat doet. 38% van de verhuizende mensen vraagt het abonnement pas aan nadat men de sleutel heeft ontvangen. Terwijl 24% van de verhuizende er net iets voor de sleuteloverdracht aan denkt. Het lijkt erop dat mensen geen rekening houden met de standaard 2- tot 4 weken levertijd die er in veel gevallen op zo’n abonnement zit.

 

"Maar liefst 90% van de mensen die een nieuwe internet abonnement afsluiten bij hun verhuizing doet dit te laat zodat ze zonder internet komen te zitten."


Uit onderzoek is gebleken dat 73% van de mensen in Nederland kiezen voor het gemak en het prijsvoordeel van een alles-in-1- pakket. Dat percentage daalt trouwens wel. Dit komt door de alsmaar toenemende populariteit van losse on demand tv-diensten zoals Netflix, Videoland, Knippr en NLziet. De vaste telefoon wordt ook nog maar nauwelijks gebruikt. Nog maar 36% van de mensen kiest voor vast bellen.

Zit je al jaren bij dezelfde internetprovider, dan kan het goed zijn dat je niet meer de beste prijs en beste abonnement hebt. Het is in de meeste gevallen dan ook een stuk goedkoper wanneer je de losse abonnementen voor telefoon, internet en televisie samenvoegt tot één pakket. Wanneer je een abonnement afsluit is het altijd handig om de datum te noteren van het aflopen van je contract. Schrijf deze in je agenda of op je kalender en zorg ervoor dat je 1 tot 2 maanden voor je abonnement afloopt kijkt of je nog steeds het juiste pakket hebt voor jouw huishouden.

Energie vergelijken

De laatste jaren stappen steeds meer Nederlanders over van energiemaatschappij. Sinds 2011 is het aantal overstappers zelf verdubbeld. 16,8% van de Nederlandse huishoudens stapte tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2016 over. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is volgens het ACM dat overstappen makkelijker dan ooit is geworden. ‘Consumenten worden bij het overstappen geholpen door talloze prijsvergelijkers.’ En het aantal mensen dat over gaat stappen zal alleen maar toenemen. Nu zijn dat er zo’n 2,3 miljoen per jaar maar in de aankomende jaren zou dat aantal zomaar naar de 4 miljoen kunnen stijgen.

vergelijk energieleveranciers


 

"Consumenten die besluiten over te stappen kunnen tot wel 300 euro besparen. Dat is gemiddeld 20% van de totale jaarkosten."


Vanaf 2004 is de energiemarkt ‘vrij’. Daarvoor was elke regio gekoppeld aan één energieleverancier. De meeste mensen zitten nog bij hun oorspronkelijke leverancier, deze groep mensen worden door de leveranciers slapers genoemd. De groei van overstappers zouden zomaar eens afhankelijk kunnen zijn van deze groep slapers.

Veel mensen zijn bij hun oude leverancier gebleven omdat ze de kleinere, nog niet zo bekende partijen niet vertrouwen of niet kennen. Maar door het toenemende aanbod van vergelijkingssites en de besparing die je daarmee teweeg zou kunnen brengen gaan steeds meer mensen toch overstag, en worden zij wakker. Daarbij worden vergelijkingssites steeds geavanceerder, sneller en vriendelijker in gebruik.

Vergelijken Werkt!

Als je verhuisd bent of gaat verhuizen is dat het perfecte moment om al je vaste lasten eens op een rijtje te zetten en te kijken waar je op kunt besparen. Je kunt niet alleen besparen op je verhuizing zelf door bijvoorbeeld een budgetverhuizer of een andere goedkope verhuizer in de arm te nemen. Maar je kunt ook een substantieel bedrag besparen op je energiekosten en je telefoon, internet en televisie abonnementen.

Zeker de laatste jaren, waarin vergelijkingssites steeds uitgebreider, sneller en gebruiksvriendelijker worden, kom je er zo achter waarop- en hoeveel je kunt besparen. Daarnaast kan je bij een jaarcontract het jaar erop gewoon weer opnieuw vergelijken en besparen. Vergelijken blijft dus lonen! De belangrijkste tip wanneer je gebruik maakt van zo’n vergelijkingssite is en blijft: maak gebruik van een onafhankelijke vergelijkingssite.

 

Aanbevolen blog berichten

Wij raden jouw onderstaande blogs aan

ScanMovers Index
01-02-2019

Big Data & Verhuizen. Wat Gaat Er Veranderen?

Het gebruik van Big Data door Verhuisbedrijven

ScanMovers Index
27-12-2018

Blockchain: handige datastructuur voor de verhuiswereld?

Blockchain nader bekeken 

ScanMovers Index
14-11-2018

De gevolgen van brexit voor verhuisland

Brexit: interessante tijd voor de verhuiswereld? 

ScanMovers Index
01-01-2014

Verhuizen naar het buitenland: verschillende soorten internationaal transport

Verhuizen naar het Buitenland: Verschillende Soorten Internationaal...

Scanmovers local nl en de fr da